Ρόδος: Το νησί των ιπποτών

images_ontravel_rodos_intro_rodos-cover
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on email

Όταν αποφασίσετε να επισκεφθείτε την Ρόδο, ετοιμαστείτε να σας κοπεί η ανάσα πριν ακόμη πατήσετε το πόδι σας στο νησί.

Με όποιο τρόπο κι αν ταξιδεύετε, είτε με αεροπλάνο, είτε με καράβι, η προσέγγιση στο νησί είναι κάτι που δεν γίνεται να σας αφήσει αδιάφορους. Αν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, λίγο πριν την προσγείωση, η κλίση των σχεδόν 90ο που παίρνει το αεροπλάνο, είναι εξίσου σοκαριστική όσο και απαραίτητη λόγο της θέσης του αεροδρομίου. Για λίγα δευτερόλεπτα, το μόνο που θα βλέπετε από τα παράθυρα είναι από την μία ο ουρανός και από την άλλη η θάλασσα, σοκ όμως που ξεπερνιέται γρήγορα, όταν το αεροδρόμιο «Διαγόρας» σας υποδεχτεί.

Από την άλλη, αν ταξιδεύετε με καράβι, θα σας γεμίσει δέος η θέα της παλιάς πόλης που ανοίγει μπροστά σας σαν τριαντάφυλλο, λίγο πριν το πλοίο μπει και δέσει στο λιμάνι.

Κι από αυτό το σημείο αρχίζει η μαγεία του νησιού. Στην είσοδο του λιμανιού δεσπόζουν στις δυο άκρες του τα δυο γνωστά ελαφάκια της ρόδου, δυο μικρά αγαλματάκια που έχουν μπει στην θέση όπου βρίσκονταν τα δυο πόδια του Κολοσσού. Ανάμεσα στα χιλιάδες πράγματα που κάνουν την Ρόδο μοναδική, το πιο σημαντικό είναι πως στο λιμάνι της Ρόδου βρισκόταν ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου, ο Κολοσσός της Ρόδου.

Πρώτος μας σταθμός είναι το Μανδράκι. Μια εμπορική περιοχή που στην πραγματικότητα ξεχωρίζει την παλιά πόλη της Ρόδου από την νέα. Εκεί θα βρούμε κάθε είδους μαγαζιά, τόσο για φαγητό και ποτό, όσο και για τα καθημερινά μας ψώνια. Εκεί θα συναντήσουμε και τους τρεις ανεμόμυλους, οι οποίοι στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν για το άλεσμα των σπόρων, σήμερα όμως δεν έχουν καμία λειτουργία.

Περνώντας το Μανδράκι θα βρούμε μια από τις εισόδους για την παλιά πόλη και τον δρόμο που οδηγεί στο μεσαιωνικό κάστρο. Μόλις περάσετε την πύλη της παλιάς πόλης, θα νιώσετε κι εσείς πως περνάτε ως δια μαγείας σε μιαν άλλη εποχή. Το κάστρο είναι εκεί, ψηλό, μεσαιωνικό και επιβλητικό, αποκλείεται να μην σας συνεπάρει.

Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το παλάτι του μεγάλου Μαγίστρου και φυσικά να περπατήσετε στο δρόμο των ιπποτών. Να σημειώσουμε εδώ πως η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου έχει ενταχτεί από το 1988 στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unescoκαι είναι από τις πιο καλοδιατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις παγκοσμίως.

Πηγαίνοντας προς την νέα πόλη της Ρόδου θα συναντήσουμε το ενυδρείο. Το ενυδρείο της ρόδου είναι ένας μαγευτικός υδροβιότοπος που δίνει την εντύπωση μιας υπόγειας σπηλιάς. Είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα θαλασσίων ερευνών στην Ελλάδα και στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο που χρονολογείται από το 1935.

Λίγο πιο κάτω θα συναντήσουμε το  κτήριο «Έλλη» και από αυτό παίρνει το όνομά της και η παραλία μπροστά του. Κατασκευάστηκε την περίοδο 1936-1938, ως κτίριο λουτρικών εγκαταστάσεων και αναψυκτήριο μαζί με την εξέδρα καταδύσεων μέσα στην θάλασσα (τραμπολίνο).Το 1987 το Υπουργείο Πολιτισμού το χαρακτήρισε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Και στην συνέχεια θα περάσουμε έξω από το καζίνο της Ρόδου, όπου οι πιο τολμηροί μπορούν να κάνουν μια στάση εδώ, όχι όμως για πολύ, καθώς τα ενδότερα της πόλης μας περιμένουν.

Ανηφορίζοντας λοιπόν προς το κέντρο του νησιού, θα περάσουμε τα 100 μαγαζιά. Δεν είναι κάποιος κρυφός κώδικας, τα 100 μαγαζιά είναι αυτό ακριβώς που λέει η ονομασία τους. Αν πεινάσατε στην μέχρι τώρα βόλτα σας, είναι ο ιδανικός προορισμός για φαγητό και για ψώνια!

Νομίζω πως τα μνημεία του νησιού είναι αναρίθμητα. Σχεδόν σε κάθε γωνιά θα βρεις κάτι με την δική του ιστορία. Είναι εντυπωσιακό πως μέσα σε έναν απλό περίπατο θα κινείσαι ανάμεσα από αυτά. Όπως στο κέντρο της πόλης θα βρούμε το άγαλμα του Διαγόρα που τον σηκώνουν οι γιοι του στα χέρια όταν στέφθηκε Ολυμπιονίκης.

Προσπερνώντας το και ανεβαίνοντας τον δρόμο, στο αριστερό μας χέρι μπαίνουμε στην καρδιά της διασκέδασης! Είναι η οδός Ορφανίδου, γνωστή σε όλους και ως Bar – street. Εδώ η ζωή ξεκινάει αργά το βράδυ και τελειώνει πολύ μετά την ανατολή του ηλίου. Μπαρ νορβηγικά, σουηδικά, ελληνικά, με μουσική για όλα τα γούστα. Από ελληνάδικα έως και μεταλλάδικαclub. Φυσικά, εξαιρετική νυχτερινή ζωή θα βρούμε και στη παλιά πόλη, εδώ όμως έχει μια πιο τουριστική νότα.

Ταξιδεύοντας όμως σε ένα νησί, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε και στις παραλίες του. Το νησί του ήλιου, έχει να σας προσφέρει μια πολύ μεγάλη γκάμα επιλογών, καθώς μπορείτε να βρείτε από ερημικές και ήσυχες παραλίες, οικογενειακές παραλίες μέχρι και πολυσύχναστες κοσμικές παραλίες. Εμείς ξεχωρίσαμε με διαφορά την παραλία της Τσαμπίκας, το Χαράκι, το πασίγνωστο Φαληράκι, καθώς όμως και την Λίνδο που η παραλία της συμπεριλαμβάνεται στις δέκα καλύτερες παραλίες της Ευρώπης.

Μιλώντας όμως για τις συγκεκριμένες παραλίες αξίζει να αναφερθούμε και στα αξιοθέατα που τις συνοδεύουν. Το μοναστήρι της Παναγίας της Τσαμπίκας δεσπόζει ψηλά, προκαλώντας δέος στους επισκέπτες της. Στην Λίνδο επίσης θα βρούμε το κάστρο που θα μας εντυπωσιάσει για ακόμη μια φορά καθώς και το άγαλμα του Κλεόβουλου, τυρράνου της Λίνδου και ένας από τους επτά σοφούς.

Θα πρέπει να συμπεριλάβετε σ’ αυτά που αξίζει να επισκεφθείτε, την κοιλάδα με τις πεταλούδες, την αρχαία Κάμειρο, το πρασονήσι και φυσικά τις πηγές τις Καλλιθέας, ιστορικό μνημείο και σημείο που έχουν γυριστεί πολλές ελληνικές ταινίες, καθώς επίσης έναν τεράστιο αριθμό από εκκλησίες που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα. Κάτι ακόμη που συμβάλει στην μοναδικότητά της είναι πως στην Ρόδο θα δείτε να φυτρώνει ο Ιβίσκος, το μοναδικό μέρος στον κόσμο εκτός της Ιαπωνίας.

Όταν αναφερόμαστε σε ένα τόσο μεγάλο νησί όπως η Ρόδος, δεν θα μπορούσε να αποτελεί μόνο καλοκαιρινό προορισμό αλλά και χειμερινό. Αν λοιπόν ταξιδεύετε χειμώνα προσθέστε στην λίστα σας την Μονόλιθο και το χωριό Έμπωνα όπου θα μπορέσετε σε αυτές τις ορεινές περιοχές να δοκιμάσετε τα τοπικά κρασιά και πολλά άλλα τοπικά προϊόντα. Οι κάτοικοί τους θα σας φιλέψουν παραδοσιακά πιταρούδια και γλυκά μελεκούνια, και ποτά όπως το κοριαντολίνο, η σούμα και η αλυσφακιά.

Μια μικρή γέυση μόνο προσπαθήσαμε να σας δώσουμε για το νησί πού άξια κρατάει χρόνια μια από τις πρώτες θέσεις στις καρδιές τις δικές μας αλλά και των επισκεπτών!!

Φεύγοντας από την Ρόδο αυτό που  έχεις κρατήσει μέσα σου είναι όμορφες αναμνήσεις και καθώς το αεροπλάνο απογειώνετε για την επιστροφή ρίχνοντας μια τελευταία ματιά το μόνο που μπορείς  να ξεστομίσεις είναι…..θα ξαναγυρίσω σύντομα!!!

PHOTO ALBUM
{gallery}ontravel/rodos{/gallery}


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

 

#Tags:

Αν σας άρεσε αυτό που διαβάσατε, χαρίστε μας το like σας

Latest...

Το e-stage.gr προτείνει:
 1. «Δώρο Γενεθλίων» στην ταράτσα του θεάτρου Λαμπέτη

  Δευτέρα 1 Αυγούστου - Σάββατο 1 Οκτωβρίου
 2. Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στη Σύρο!

  Τετάρτη 10 Αυγούστου
 3. Ο Κώστας Μακεδόνας στο Ανοιχτό Θέατρου Λευκών Πάρου

  Τρίτη 16 Αυγούστου
 4. Eros Ramazzotti «Πέντε Θέατρα για Δέκα Πρεμιέρες» στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού

  Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου

Δείτε πριν φύγετε