Το μαθηματικό βραβείο Rolf Nevanlinna απονεμήθηκε στον Έλληνα Κωνσταντίνο Δασκαλάκη

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on email
Constantinos Daskalakis, the X-Window Associate Professor of Electrical Engineering and Computer Science, at MIT in Cambridge, MA. Β© Bryce Vickmark. All rights reserved. www.vickmark.com 617.448.6758

Ο 37χρονος καθηγητής του MIT Κωνσταντίνος Δασκαλάκης τιμήθηκε με ένα από τα σημαντικότερα βραβεία της μαθηματικής κοινότητας, το Rolf Nevanlinna Prize, για την συμβολή του σε ζητήματα που αφορούν τα μαθηματικά, τους υπολογιστές και τα οικομικά.

Το συγκεκριμένο βραβείο δίνεται από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φιλανδία και αποτελεί μία τεράστια τιμή για όποιον το λαμβάνει.

Ο Έλληνας καθηγητής του φημισμένου Massachusetts Institute of Technology, πιο γνωστό σε όλους μας ως MIT, έλαβε το βραβείο το οποίο απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια σε μαθηματικούς κάτω των 40 ετών και δίνεται παράλληλα με το βραβείο Fields, το οποίο θεωρείται κατ’ αντιστοιχία το Νόμπελ των Μαθηματικών.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο οποίος στα 27 του χρόνια έλυσε τον γρίφο του Νας, μίλησε στον Μάκη Προβατά στο «Athens Voice Radio 102.5» και δήλωσε: «Είναι ένα από τα σημαντικότερα βραβεία και για αυτό χαίρομαι πάρα πολύ. Υπήρχε ένα πρωτόκολλο μυστικότητας και για αυτό το λόγο μαθεύτηκε σήμερα που έγινε η βράβευση».

Ο Δασκαλάκης σπούδασε στο ΕΜΠ και έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στη Καλιφόρνια. Έχει βραβευτεί για τη συμβολή του στην θεωρία των παιγνίων και την επιστήμη των υπολογιστών. Σε ηλικία 27 ετών έλυσε τον γρίφο του μαθηματικού και νομπελίστα οικονομολόγου Τζον Φορμπς Νας, που απασχολούσε τους επιστήμονες για δεκαετίες.

Σήμερα, 36 ετών, διδάσκει ως καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ.

Σε εκτενές πορτρέτο που του αφιερώνει το Quanta magazine με αφορμή τη βράβευση, ο Δασκαλάκης περιγράφει πώς μια διάλεξη του μαθηματικού Χρίστου Παπαδημητρίου του έδωσε την έμπνευση να ασχοληθεί σε βάθος με τον γρίφο του Νας, ο οποίος δεν είχε αποδειχθεί ως τότε.

Τα τελευταία χρόνια ο Δασκαλάκης εργάζεται πάνω σε προβλήματα που συνδυάζουν την επιστήμη των υπολογιστών, την τεχνητή νοημοσύνη και οικονομική προβλήματα. Εργάζεται από κοινού, γράφει το Quanta, με τον αδελφό του Νίκο, ο οποίος είναι νευροεπιστήμονας στο MIT.

#Tags:

Αν σας άρεσε αυτό που διαβάσατε, χαρίστε μας το like σας

Latest...

Δείτε πριν φύγετε

The Voice : Γιάννης Γέροντας ξεσήκωσε την Έλενα Παπαρίζου αλλά πήγε στην ομάδα του Κώνσταντίνου Αργυρού

Το βράδυ του Σαββάτου προβλήθηκε μέσα από τη συχνότητα του ΣΚΑΙ ακόμη ένα επεισόδιο του “The Voice”.Στην σκηνή του “The Voice” εμφανίστηκε ο ταλαντούχος τραγουδιστής Γιάννης Γέροντας , ο οποίος ερμήνευσε το