ΒΙΠΕΡ(γνωστά ως «Βιβλία Περιπτέρου»: έγιναν συνώνυμα ενός προϊόντος, ενός τρόπου και μιας εποχής.

67f3c7058861bf2057e0343d44569b184a5199c7
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on email

Το ίντερνετ να έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και το οτιδήποτε θέλουμε είτε να διαβάσουμε,είτε να παρακολουθήσουμε ,είτε και να επικοινωνήσουμε με κάποιον γίνεται μέσα απο μια οθόνη.

Κάποτε όμως ,ειδικά ο τομέας του βιβλίου ,ο έντυπος τυπος δηλαδή ήταν μια συντροφιά είτε στο σπίτι,είτε ακόμα και έξω.Ποτέ δεν θα ξεχάσω τον αείμνηστο πατέρα μου που όταν έκλεινε η κρατική τηλεόραση το βράδυ μετά τα μεσάνυχτα (δεν ήταν 24ωρη η τηλεοράση όπως τωρα)έπαιρνε ένα βιβλίο και διάβαζε .

Οι ιστορίες του βιβλίου αυτού ήταν είτε αστυνομικές,είτε αναφερόμενες στην Άγρια Δύση(τα γνωστά γουέστερν).Το βιβλίο αυτό ήταν τα γνωστά ΒΙΠΕΡ(«Βιβλία Περιπτέρου» η ερμηνεία τους).

Την εποχή που κυκλοφόρησαν τα ΒΙΠΕΡ βρήκαν μία έτοιμη αγορά, καθώς το κοινό είχε εκπαιδευτεί στην κουλτούρα των βιβλίων τσέπης από πολλούς εκδότες. Λίγοι, όμως, είχαν επιτυχία και αυτοί ήταν ο Πεχλιβανίδης ήδη από τη δεκαετία του 1950, ο πολύ πιο εστέτ «Γαλαξίας» της Ελένης Βλάχου από το 1960 και, λίγο μετά, οι εκδόσεις Άγκυρα που είχαν και αυτές μεγάλη διάδοση. Τα ΒΙΠΕΡ, όμως, έφεραν έναν άλλον «αέρα» και προκάλεσαν ενθουσιασμό.

Η ακμή τους ήταν τα πρώτα χρόνια, 1970-1976. Ήταν ένα εκδοτικό φαινόμενο που δύσκολα μπορεί να επαναληφθεί.Το 1970 κυκλοφόρησε το πρώτο ΒΙΠΕΡ, το «Μία ημέρα του Ιβάν Ντενίσοβιτς» του Αλεξάντερ Σολζενίτσιν.Η τιμή του ΒΙΠΕΡ ήταν 14 μόνο δραχμές (όταν μία εφημερίδα έκανε 2 δραχμές).

Τα ΒΙΠΕΡ έγιναν συνώνυμα ενός προϊόντος, ενός τρόπου και μιας εποχής.

#Tags:

Αν σας άρεσε αυτό που διαβάσατε, χαρίστε μας το like σας

Latest...

Το e-stage.gr προτείνει:
 1. «Δώρο Γενεθλίων» στην ταράτσα του θεάτρου Λαμπέτη

  Δευτέρα 1 Αυγούστου - Σάββατο 1 Οκτωβρίου
 2. Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στη Σύρο!

  Τετάρτη 10 Αυγούστου
 3. Ο Κώστας Μακεδόνας στο Ανοιχτό Θέατρου Λευκών Πάρου

  Τρίτη 16 Αυγούστου
 4. Eros Ramazzotti «Πέντε Θέατρα για Δέκα Πρεμιέρες» στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού

  Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου

Δείτε πριν φύγετε